Houten vloeren heb je in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen voor verschillende houtsoorten en voor verschillende breedtes van de planken. Onderling kun je houten vloeren vaak mooi combineren. Zo maak je een omlijsting in je vloer door voor de buitenranden en de binnenkant andere houten vloeren (van dezelfde dikte natuurlijk) te gebruiken. Maar het leggen van houten vloeren is nog een vak apart. Zeker wanneer het gaat om massief hout is het misschien verstandig om een vakman of -vrouw in te huren. Je weet dan zeker dat je vloer er prachtig bij komt te liggen.

Houten vloeren laten leggen door een vakman kost geld

Dat is misschien zo, maar wanneer jij zelf plank na plank verzaagt en niet meer kunt gebruiken, kan ook dat flink in de papieren lopen. Daarbij loop je het gevaar dat je op een gegeven moment denkt “het is wel goed zo”. En daar krijg je onherroepelijk spijt van. Want je houten vloeren gaan jaren mee en zullen altijd een doorn in je oog blijven als ze niet mooi strak liggen. Een vakman kan in een mum van tijd jouw vloer leggen op de manier die jij wilt en er dan ook nog voor zorgen dat alles keurig strak is.
Houten vloeren

Houten vloeren kosten veel tijd in onderhoud

Wanneer je laminaat rekent onder de houten vloeren, dan valt dat reuze mee. Aan laminaat hoef je maar weinig te doen. Je zet het af en toe even in de laminaatglans en je vloer is weer netjes. Parket vergt echter wat meer onderhoud. Elke paar jaar moet je het (laten) schuren en opnieuw behandelen. Dit kost natuurlijk even veel tijd en energie, maar het levert ook iets op: je hebt iedere paar jaar een zo goed als nieuwe vloer. En dat is het werk meer dan waard.

Zorg voor een goede afwerking bij houten vloeren

Of je de vloer nu laat leggen of het zelf gaat doen, de afwerking is belangrijk. Zorg er van te voren voor dat je bij je houten vloeren direct de juiste plinten bestelt. Zo heb je alle materialen in huis om in één keer door te werken. Natuurlijk zorg je er ook voor dat je de houten vloer, voor het eerste gebruik, goed in de wax, lak of white wash zet. Als je dat nog moet doen als je de meubels al hebt staan, dan kan ik je vertellen dat het niet meer gebeurt.