Vraag Advies.nl

Winter is coming… zit jij er warm bij?

Ramen laten vervangen

Na lange tijd heb ik de keuze genomen om mijn huis te laten isoleren. Grootste oorzaak was mijn torenhoge energierekening. De energierekening was voor het grootste deel te danken aan het feit dat ik enkel glas in mijn ramen had. Dus heb ik mijn ramen laten vervangen voor dubbel glas ramen. Tegelijkertijd heb ik mijn raamkozijnen laten vervangen omdat hier ook warmte uit ontsnapte. Zo is mijn huis beter geïsoleerd en ziet mijn huis er weer helemaal strak en nieuw uit.

Waarom is isolatie belangrijk?

Isolatie is belangrijk voor je portemonnee & de kwaliteit van je huis. Wanneer je huis niet goed is geïsoleerd ontsnapt er veel warmte naar buiten. Doordat het huis geen constante temperatuur heeft zal de verwarming vaak aan moeten om te verwarmen en dus veel gas verbranden. Doordat er veel gas verbrandt wordt zal de rekening van het gasbedrijf veel hoger zijn dan je wil. Dus begin met isoleren van je huis. Ook gaat de kwaliteit van het huis achteruit doordat er veel kou en dus vochtigheid in de muren en vloeren kan gaan zitten. Hierdoor kan schimmel ontstaan en dit is slecht voor de waarde van je huis.

Wat is dubbel glas?

Om het huis goed te isoleren kan je als eerste je ramen laten vervangen voor dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee aparte glasplaten waartussen een isolerende laag is aangebracht. Hierdoor raakt minder warmte verloren aan de kou en ontstaat er minder condensatie als bij enkel glas. Dus je ramen laten vervangen voor dubbel glas is een goede stap om je huis te isoleren en voor te bereiden op de winter.

Tegelijkertijd is het handig om de raamkozijnen te laten checken op isolatie en zo nodig te laten vervangen. Vaak ontsnapt er namelijk veel warmte door oude raamkozijnen die gemaakt zijn van hout. Hout gaat rotten en ontstaan er kleine gaatjes in het kozijn waar warmte makkelijk uit kan ontsnappen.

Ramen laten vervangen óf zelf doen?

Ik denk dat je dit beter aan een professioneel bedrijf kan overlaten. Waarom zou je het risico nemen om fouten te maken en bijvoorbeeld het raam te laten donderen van de tweede verdieping. Laat een professioneel bedrijf je ramen vervangen zij hebben de benodigde ervaring en zullen het klusje zo geklaard hebben. Daarnaast leveren zij geen half werk en zullen je ook advies geven of de raamkozijnen ook aan vervanging toe zijn. Het zou natuurlijk zonde zijn om steken te laten vallen en het huis niet volledig te isoleren.

Mobiele versie afsluiten