Ik ben een knoeipot. Regelmatig knoei ik saus op mijn nieuwe trui of ik mors koffie op het tapijt. Ben jij ook zo’n smeerpoets? Doe dan je voordeel met deze tips voor het verwijderen van de hardnekkigste vlekken.

Kleding

Het is van belang dat je niet te lang wacht met het verwijderen van de vlek. Je moet dus snel in actie komen. Balpen haal je eruit met wat wasbenzine op een doekje. Wrijf de vlek er voorzichtig uit. Was daarna het kledingstuk apart in de machine. Verse bloedvlekken kun je een nachtje in koud water laten weken, daarna wassen in de machine. Voeg voor oude bloedvlekken zout toe aan het weekwater.
Make-up of bloedvlekken haal je er voor de wasbeurt uit. Behandel de vlek vooraf met een ontvlekker waarvan er legio op de markt zijn voor een betaalbare prijs. Laat je kledingstuk vooraf 15 tot 30 minuten weken. Wrijf de vlek er heel zachtjes uit. Vervolgens draait je een machine was op het gebruikelijke programma en je blouse is weer schoon.
Bij synthetische stoffen en zijde maak je een papje van bicarbonaat (baking soda) met een beetje water. Wrijf dat over de vlek en laat het dan een uurtje liggen zodat het goed in de stof trekt. Was het kledingstuk daarna zoals je dat normaal ook doet.
Rood fruit op je kleding kun je verwijderen met citroensap. Dep de vlek met koud water en druppel er wat citroensap over. Je kunt de stof ook een nacht in de melk zetten.

Tapijt

Er zijn diverse trucs om vlekken uit je vloerkleed te verwijderen. Meng stijfsel en water tot een papje en smeer dat op de vlek. Laat dit volledig indrogen en daarna kun je het wegzuigen. Het kan nog simpeler: doe bruiswater (spa rood) in een sprayfles en spuit dit op de vlek. Wrijf de vlek er vervolgens met een droge doek uit. Hardnekkige vlekken op grotere oppervlakken zoals in bedrijfspanden, kun je best professioneel laten verwijderen. Bijvoorbeeld door schoonmaakbedrijf nieuwegein.

Bank

Huisdieren en kinderen in huis? Dan heb je de perfecte combinatie voor een smoezelige bank! Als grondig stofzuigen niet meer helpt dan kun je een stoffen bank goed en diep reinigen met een stoomapparaat. Die apparaten kun je huren. Probeer ook eens lauwwarm water met een scheutje ammoniak of een meubelreiniger. Inkt verwijder je met melk. Rode wijn gaat weg met zout of met witte wijn. Nareinigen met lauw water, afwasmiddel en azijn. Bij de drogist vind je allerlei vlekkenmiddeltjes voor lastiger vlekken zoals olie of aardbei.
Vlek weg!